Перейти к основному содержанию
Museoita ja muita nähtävyyksiä

Museoissa vierailua aukioloaikojen ulkopuolella voi tiedustella Haapavesi-seura ry:n puheenjohtajalta, Tiina Mäenpäältä puh. 050 5277864 tai tiinajmaenpaa@gmail.com. Museoihin on vapaa pääsy!

Haapaveden koulumuseo

Haapaveden koulumuseorakennus on itsessään museoesine – Pohjois-Suomen ensimmäinen maalaiskansakoulu. Museossa on esillä mm. 1950-luvun kansakoululuokka, koululaisen kamari sekä paikkakunnan muista koululaitoksista kertovaa esineistöä.

Talviaikaan koulumuseo on auki sopimuksen mukaan.

Koulumuseon lainattavat muistelulaukut

Haapavedelle on koottu Museoviraston avustuksen avulla entisajan koulunkäyntiin liittyviä muistelulaukkuja kaksi kappaletta. Muistelulaukkuja voi käyttää esimerkiksi palvelutaloissa tai ikäihmisten kerhoissa muisteluhetken tukena. Laukuista löytyviä esineitä saa vapaasti koskettaa ja tutkia tarkemmin. Myös muun muassa koulut ja päiväkodit voivat halutessaan lainata muistelulaukkuja. 

Muistelulaukuissa on eri sisällöt. Laukkuja voi lainata ilmaiseksi kulttuuri- ja hyvinvointikoordinaattorilta (p. 044 7591 248). Laina-aika kerrallaan on enintään kaksi viikkoa.

Myyrilän museo

Haapaveden kotiseutumuseo sijaitsee Myyrilässä.  Nähtävillä on mm. pitkiä haapavetisiä suksia, kanteleita Pasi Jääskeläisen kantelepajasta, 1950-luvun keittiö, kunnanlääkäri Virangon lääkärin välineitä, Onnelan huone, sotahistoriahuone ja paljon muuta.

Myyrilässä toimii yhdistysten pitämä kahvila ma-to klo 9-14.
Myyrilän kokoustilavaraukset tehdään Timmi -ajanvarauskalenterin kautta. Myös museo on avoinna kahvilan aukioloaikoina.

Kahvilan yhteystiedot: Taimi Maliniemi, puh. 050 3630 890. 

Lönninkartano

Vuonna 1920 käyttöön otettu Haapaveden Opiston päärakennus on Suomen ensimmäisen naisarkkitehdin, Wiivi Lönnin, suunnittelema. Satavuotinen kartano toimii edelleen asuin- ja opetustiloina.

Paakkila

Paakkila on Haapaveden vanha pappila, joka on rakennettu 1787. Sekä rakennus että maisema ovat osa historiallisesti merkittävää pappilakulttuuria. Paakkilassa vuonna 1893 toimintansa aloittanut Kasvitarha- ja keittokoulu oli toimintatavaltaan ensimmäinen koko Suomessa. Paakkilan pappilan viereinen puutarha on myös tutustumisen arvoinen.

Yhteystiedot

Paakkilan kannatusyhdistyksen puheenjohtaja: p. 044 566 1454, sihteeri: teuvo.vahasarja@gmail.com.
Käyntiosoite: Pappilantie 6, Haapavesi

Ruustinnanhovi

Rakennus- ja maisemahistoriallisesti arvokkaassa Ruustinnanhovissa voi järjestää vaikkapa kokouksia, koulutuksia, häitä ja perhejuhlia sekä muita räätälöityjä tilaisuuksia. Erilaisia harrastemahdollisuuksia löytyy paljon.

Yhteystiedot
Kytökyläntie 260
86600 Haapavesi
puh. 040 5213 508
satu.lundberg1@luukku.com
 

Haapaveden kirkko

Haapaveden seurakunnan uudet nykyaikaiset tilat vihittiin vuonna 1984 aiemmin palaneen puukirkon tilalle. Valoisassa ja avarassa kirkkosalissa on 500 istumapaikkaa ja upeat urut.

Yhteystiedot


Kulttuuri- ja hyvinvointikoordinaattori

044 7591 248
 

 

Museoiden osoitteet:

Koulumuseo

Tähtelänkuja 6, Hiihtäjäpatsaan vieressä

 

Myyrilä

Myyrinkuja 1