Перейти к основному содержанию
Luonto ja aktiviteetit

Haapavesi - luonnon ja uusiutuvan energian kaupunki

 

Luontopolut ja vaellusreitit

Luontopolut ja vaellusreitit ovat merkittynä tähän pdf-tiedostoon.

Ainalin lintujärvi

Ainalin lintujärvi on yksi Suomen merkittävimpiä lintujärviä. Järvellä bongari voi saada kiikariinsa monia harvinaisiakin lintulajeja keväisten ja syksyisten muuttojen yhteydessä. Lisätietoja Ainalista ja muista Haapaveden lintujärvistä saa Pyhäjokialueen luontopaikkaoppaasta.

Haapaveden Latu ry

Paikallisjärjestö järjestää elämyksiä sekä kunto- ja terveysliikuntaa, kuten hiihtoa (myös kuutamo), laturetkiä, avantouintia, hiekan-, lumen- ja jäänveistoa, pyöräilyä, lentopalloa, sauvakävelyä, perheliikuntaa ja retkeilyä.

Haapaveden Metsästysyhdistys ry

Haapaveden Metsästysyhdistys on vuonna 1949 perustettu seura, jonka metsästysalueen pinta-ala on noin 56 000 hehtaaria. Jäseniä seurassa on yli 1000.

Kalastusluvat

Mieluskosken alue
Mieluskoski-osakkaille 5,00 €/vuosi
Vieraslupa 8,50 €/vrk, 17,00 €/kausi

Haapaveden muut vesialueet
Uistelulupa Haapavedellä asuville 5,00 €/kausi
Ulkopaikkakuntalaisille 5,00 €/päivä, 25,00 €/kausi

Pyhäjoen yhtenäislupa-alue
15,00 €/viikko
55,00 €/vuosi

Lisätietoja kalastuksesta ja yhteisluvista saa kalastusalueen isännöitsijä Kari Ojalalta, puh. 040 7772 459.

Korkattivuori

Korkattivuori on Oulun läänin läntisen osan korkein paikka, jonka huippu kohoaa 186,6 metriä merenpinnan yläpuolelle. Korkattivuoren luontopolku tarjoaa Pohjois-Pohjanmaalle poikkeukselliset näköalat. Vuoren kallioisella laella sijaitsevan entisen palovartiotornin alin taso on kunnostettu näköalapaikaksi. Lisätietoa Korkattivuoresta löytyy Pyhäjokialueen luontopaikkaoppaassa.

Köyryrimpi-Ollikkaanneva

Köyryrimpi-Ollikkaanneva on Ainalin lintujärvien koillispuolella sijaitseva laaja aapasuo. Köyryrimmellä on myös keidassuoalueita. Köyryrimpi-Ollikkaanneva on arvokas lintusuo. Lisätietoa Köyryrimmestä löytyy Pyhäjokialueen luontopaikkaoppaassa.

Piipsanneva

Piipsanneva (n. 3400 hehtaaria) on yksi Euroopan suurimmista yhtenäisistä turvealueista.

Pyhäjokivarren kalastusalue

Pyhäjoki soveltuu erinomaisesti rannalta tapahtuvaan vapakalastukseen kevyillä vapakalastusvälineillä. Joen leveys vaihtelee 20–80 metrin välillä ja on lähes kaikissa merkittävissä kalastuskohteissa kahlattavissa, joten se soveltuu erinomaisesti myös perhokalastukseen. Lisätietoja löytyy täältä.

 

Aktiviteetit

Haapavesi tarjoaa upeat puitteet aktiivilomailijoille. Kaupungin tarjoamat liikuntamahdollisuudet löytyvät täältä.

Skeittiparkki

Haapaveden skeittiparkki sijaitsee urheilukentän ja Mäkirinteen koulun välissä. Skeittiparkissa pääsee harrastamaan niin aloittelijat kuin kokeneemmatkin harrastajat.

Frisbeegolf

Haapavedeltä löytyy useita frisbeegolfratoja.

Leikkikentät

Haapaveden kaupungista löytyy 10 kaupungin ylläpitämää leikkikenttää, joista löytyy välineitä eri-ikäisille lapsille. Koulujen piha-alueilla sijaitsevat leikkialueet ovat myös vapaassa käytössä kouluajan ulkopuolella.

Maastopyöräily

Lumimaan maastopyöradan mitta on 280 metriä. Maastopyöräradalta löydät vauhtikaarteita, kividroppeja, maakumpuja, pujottelurenkaita, puurampin, hyppyreitä, laskuportaat, kiipeämisesteitä ja varikkoalueen levähdykseen. Rata soveltuu kaikenikäisille.
Aakonvuoren maastopyöräreitille kertyy pituutta 5 km. Reitti on pyritty rakentamaan kaiken tasoisille käyttäjille niin, että vaikeimmille osuuksille tehdään helpompia kiertoreittejä.

Lumimaa

Lumimaa on keskustassa sijaitseva monipuolinen koko perheen lähiliikunta-alue.  Talvisin alueelta löytyy huikea mäenlaskupaikka sekä 3 km valaistua latua. Lämmittelytaukoja voi pitää kodassa nuotion äärellä makkaraa paistaen. Kesäisin liikkujia palvelee maastopyöräradan lisäksi uuden karheat juoksuportaat, 80 metriä pitkä apinarata sekä ulkokuntosali. Nelijalkaiset perheenjäsenet voivat juoksennella vapaasti aidatussa koirapuistossa.

Aakonvuoren ulkoilualue

Aakonvuoren tapahtumakeskus taipuu monenlaiseen tapahtumaan eri vuodenaikoina. Alueella on järjestetty hiihtokilpailuja, jokamiesluokka-ajoja ja messutapahtumia. Aakonvuoren ympäristö onn koko perheen liikuntapaikka. Kesäisin alueella on upeat kävely- ja retkeilymaastot upeassa luonnossa. Kun luonnonlumi tulee, Aakonvuoren ympäristössä on reilu 7 km valaistua latua ja yhtenäistä latuverkostoa yhdysladun kanssa yli 30 km. Hyvin hoidetut hiihtoladut, säilölumiladut ja kumparemäki ovat Suomen mittakaavassa huippuluokkaa. Aakonvuori sijaitsee osoitteessa Turvetie 1272.

Villa Korkatti

Villa Korkatti tarjoaa useita erilaisia, valmiita ohjelmapalvelupaketteja tyky-päiviin, synttäreille, polttareihin, sukujuhliin, yms.

Haapaveden hevospalvelu

Haapaveden hevospalvelu on hevosalan yritys, jossa on tarjolla ratsastustunteja, kursseja, ratsutusta, hevosenkoulutusta ja täysihoitopalveluita Kujalan ratsutilalla.

Kujalan ratsutila

Kujalan ratsutila tarjoaa karsinapaikkojen ja tilojen vuokrausta.

Kotieläinpiha Pikkumehtä

Pikkumehtä järjestää melonta- ja luontoretkiä, luontoruokailua, retkeilykursseja ja monia muita elämyksiä. Kesällä 2017 on avattu Pikkumehtän maatila, jossa pääsee tutustumaan maatilan eläimiin. Avoinna vuoden jokaisena päivänä sopimuksen mukaan.

 

Tapahtumat

Haapavesi Folk Music Festival

Kansainvälinen kansanmusiikkitapahtuma Haapavesi Folk Music Festival on järjestetty juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna jo vuodesta 1989.

Syys- ja Kevät-Folk

Haapavesi Folk ry:n ja Haapaveden opiston syksyisin ja keväisin järjestämät folk-viikonloput koostuvat musiikkikursseista ja konserteista.

Taiteiden yö

Syksyisin järjestetty Hyvinvointiviikko sisältää monipuolisia hyvinvointia lisääviä tapahtumia ympäri Haapavettä ja huipentuu lauantaina pidettävään Taiteiden yöhön.

Muut tapahtumat

Ajankohtaiset tiedot löytyvät kaupungin tapahtumakalenterista.